A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum yetmezliği tedavisi, solunum yetmezliğinin altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ancak, aşağıdaki tedaviler yaygın olarak kullanılır:
Solunum yetmezliği olan kişiler oksijen tedavisi alabilirsiniz. Ekstra oksijen, burun kanülünden veya burun ile ağzınıza uyan bir maske aracılığıyla verilecektir.
Bu programlar egzersiz toleransını artırabilir, dispneyi azaltabilir ve genel refahı iyileştirebilir.
Ayrıca çok ileri düzeydeki hastalara mekanik ventilasyon yapılabilmekte, ağızdan ya da gırtlaktan girilip tüp takılarak solunumun devam etmesi sağlanabilmektedir.
Akciğerlerin yeteri kadar oksijen alamaması ya da karbondioksiti dışarı verememesi durumuna solunum yetmezliği denmektedir. Kanda biriken karbondioksit, vüLower sıvılarını daha asidik bir hale getirdiğinden dolayı solunum yetmezliğine solunumsal asidoz da denilebilmektedir.
Bu nedenlerin dışında, bazı ilaçların veya kimyasalların yan etkileri veya enfeksiyonlar gibi diğer nedenler de solunum yetmezliğine neden olabilir.
Solunum, tüm hücrelere kan aracılığıyla oksijen taşınmasını sağlayan bir işlemdir. Ancak yeteri kadar oksijen taşınamaması akciğerler başta olmak üzere pek çOkay doku ve solunum yetmezliği organa hasar vermektedir.
Oksijen Tedavisi: Kandaki oksijen oranı düşük olan hastalarda evde kullanılabilen oksijen tedavisi uygulanır.
Pulmoner rehabilitasyon programları, hastaların fiziksel kondisyonlarını iyileştirmelerine ve semptomlarını yönetmelerine yardımcı olmak için egzersiz eğitimi, eğitimi ve desteği birleştirir.
Solunum yetmezliği akut ve kronik olarak solunum yetmezliği ayrılır. Akut solunum yetmezliği aniden ortaya çıkar ve acil bir durumdur. Kronik solunum yetmezliği uzun vadeli bir durumdur ve düzenli olarak kontrol ve bakıma ihtiyaç duyulur.
Astım tanısı konulması için radyolojik tetkikler ve hematolojik testlerin yararı yoktur. Astım tanısı için günümüzde başvurulan en önemli tetkik solunum fonksiyon testleridir.
solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir Bu hastalıklar, akciğerlerde hava akışını sınırlayarak oksijen alışverişini engeller ve karbondioksit atımını zorlaştırır.
Solunum yetmezliği kana oksijen girmesinin veya kandan karbondioksit atılmasının engellenmesi sonucu oluşur. Çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ve koşullar oksijen-karbondioksit dengesini bozabilir. Bu duruma neden olabilecek faktörler şu şekilde verilebilir:
• Hastanın bilinci ve ABC’si değerlendirilir. Bilinç solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir kaybı varsa trakeal entübasyon uygulanır